Начало на юбилейния 60-и сезон за Държавен куклен театър – Сливен

Държавен куклен театър - Сливен откри юбилейния си 60-и сезон на 13.09  с премиера на новия състав на едно от най-обичаните представления от своя репертоар – „Снежанка”, което се завърна на сцената след дълго отсъствие. Режисьор на спектакъла е Елза Лалева, сценографията е дело на Нели Савова, а в ролите влизат младите актриси от театъра – Никол Големанова и Мария Григорова.

След лятото с изнесени на открито представления, играни на трите летни сцени в дворовете на II ОУ „Христо Ботев”, XI СУ „Константин Константинов” и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, спектаклите се завръщат на своята сцена в салона на Кукления театър. Всяка неделя от 11:00 малки и големи ще имат възможността да се насладят на различни куклени постановки от репертоара на театъра. На 20.09 ще се играе „Красавицата и Звяра” с реж. Александър Бетов, а на 27.09 – образователния спектакъл „Телефон 112” с реж. Ефимия Павлова. Спектаклите се играят при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки!

Държавен куклен театър – Сливен продължава партньорството си с Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” като на есенната сцена в двора на училището представленията ще се играят всяка събота от 11:00. На 19.09 ще може да гледате „Снежанка” с реж. Елза Лалева, а на 26.09 – образователния спектакъл „Телефон 112” с реж. Ефимия Павлова. При влошаване на метеорологичните условия, представленията ще се играят в салона на театъра.

Тази есен се очаква премиерата на спектакъла „Кралят елен” по Карло Гоци с режисьор Бисерка Колевска, сценограф Свила Величкова и участието на актьорите Любомир Желев и Георги Янев. Представлението „Кралят Елен” е забавна приказна история с много неочаквани обрати. Хора се превръщат в животни, животни в хора, статуи говорят. Чудни работи, разказани от магьосника Дурантарте и неговия слуга Чиголоти. Това е история за шегите на любовта. Аз обичам тебе, ти обичаш друг. Но също така и за амбицията гореща и ревността любовна, която понякога достига до жестокост и подлост, превръщайки човека в чудовище, злодей. В нашата приказка злодеите са наказани и посланието ни е – Останете човеци , с душа красива. Обичайте! Обичайте се!

Историята е разказана забавно,в стил комедия дел арте. Костюмите са цветни, маските гротескни и ярки.И вярваме, че приказката ще се разбере дори от пораснало дете.

През 2021 година са планирани различни събития,  с които театърът ще отбележи своя юбилей. Едно от тях е свързано с интерактивна архивна изложба, чието откриване е планирано за Световния ден на кукления театър – 21.03. 2021 г.

Друго важно събитие, свързано с годишнината на театъра, е излизането на Летописа „60 години Куклен театър Сливен” със съставител театроведът Богдана  Костуркова.  В него ще може да бъде открита както информация за спектаклите, поставяни на сцената на театъра през годините, така и текстове от ключови лица, творили на сцената на театъра през годините.

В процес на подготовка е и отложеното за 2021 г. поради пандемията от COVID–19  VI-о издание на Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, организирано от Държавен куклен театър – Сливен. Провеждането му се планира за първата седмица от месец юни. Програмата ще включва палитра от изкуства – наред с традиционни спектакли и концерти, зрителите ще могат да видят и станат участници в улични представления, арт инсталации, прожекции, уъркшопи, четения, изложби и др.

Тези и още много нови събития подготвя за своите зрители Държавен куклен театър – Сливен. За повече актуални новини може да следите сайта www.puppets-sliven.eu, както и страниците в социалните мрежи – фейсбук ( www.facebook.com/slivenpuppets ) и инстаграм (@puppets.sliven).

Коментари

Още новини