Куклун театър - Сливен с премиера по Ханс Кристиан Андерсен

Приказката, която разказва за неочакваните обрати на любовта оживява на сцената на театъра под режисурата на Тодор Вълов

На 4 март, петък, от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Сливен ще се състои първата за 2022 година куклено-театрална премиера на „Свинарят“ по Ханс Кристиан Андерсен. Създатели на спектакъла са носителят на ИКАР режисьора Тодор Вълов, сценография и кукли - Наталия Гочева. Музиката е на Пламен Мирчев – Мирона, участват актьорите Яница Халачева, Мадлен Христова, Василена Чернаева, Георги Янев, Росен Иванов и Андрей Иванов.

За младите и талантливи актьори, премиерата на "Свинарят" е дебют на сцената на сливенския куклен театър. Те са абсолвенти от класа на проф. Боньо Лунгов, преподавател по “Актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ, с изключение на Георги Янев, също негов възпитаник, от предходния му клас.

Написана преди почти двеста години, андерсеновата приказка разказва за неочакваните обрати на любовта, но и поставя фундаментално важни въпроси, актуални в свят изпълнен с материални изкушения. Режисьорът Тодор Вълов е убеден, че кукленото изкуство има широко поле за експериментални търсения и се заема да преведе малките зрители през фантастично пътешествие на делничното, за да изгради цялостна приказна реалност. 

„Мисията на кукления театър е да оформя естетически критерии и вкус, както и да среща малките зрители с философски и морално-нравствени проблеми. Тази приказка никога не е преставала да бъде актуална, именно защото съвременния човек е пристрастен към нетрайни, преходни, лъскави предмети, поставил ги е в култ за сметка на изгубената духовност и отдалеченост от естетсвеното, от природата“, споделя Тодор Вълов. Андерсен ни напомня, че най-скъпоценното у човека са естественото поведение и благородството на ума и душата. Ето защо никой разглезен горделив и пълен с предразсъдъци егоист и сноб, като принцесата, кралят и придворните дами, не е достоен за уважение.

Спектакъла „Свинарят“ ще представи по комичен и карикатурен начин сблъсъка на две взаимно отквърлящи се ценностни системи. Едно весело предтсвление за истинските и значими неща в живота – да уважаваш другите и да обичаш близките,  за радостта и свободата на духа.

Премиерният спектакъл на „Свинарят“ може да гледате на 04.03.2022 г. (петък) от 19:00 ч., на сцената на Държавен куклен театър – Сливен, на 06.03.2022 г. (неделя) от 11:00 ч. и на 25.03.2022г. (петък) от 18:00 ч.

Коментари

Още новини