Завършиха археологическите проучвания на ранновизантийския град Хрисосотира при Черноморец

Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец.  Проучванията се осъществиха със средства на Министерство на културата, съгласуване и логистична подкрепа на Министерство на отбраната. 

Проф. д-р Иван Христов проведе разкопки в югоизточния сектор на обекта на площ от 265 кв. м, където първоначално бе проучена голяма жилищна сграда от VI век. Археолозите на НИМ започнаха и разкопки до югоизточната брегова ивица, където локализираха производствения сектор на града. Открити са две пещи за битова керамика, стопанска сграда и следите на още няколко съоръжения, които вероятно са също пещи от Късната античост.

 За първи път екипа на проф. Христов попада и на останките на голяма антична постройка, която вероятно е голяма базилика доразвита като комплекс в по-късни епохи като манастирски комплекс. Същестува голяма вероятност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил разположен известния манастир Св. Никола за чието същуствуване черпим данни от средновековните писмени извори. Паралелно с това откритие на терена е локализиран некропола на крепостта и мястото на т. нар. „Манастирски кладенец“. Благодарение на проучванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира голям късноантичен комплекс състоящ се от фортификационни, жилищни, стопански и култови структури обхващащи площт от близо 100 дка. 

Разкопките ще продължат  планово и през следващите години.

Коментари

Още новини