Може ли ученият Клаудия Шейнбаум да стане следващият лидер на Мексико

До президентските избори в Мексико остава година, а кандидатът, на който анализаторите обръщат най-голямо внимание е учен, изследовател в областта опазването на околната среда, която може да стане първата жена лидер на втората по големина латиноамериканска икономика.

Според едно от проучванията кметът на столицата Мексико Клаудия Шейнбаум има преднина от близо 20 процента пред основния си съперник в управляващата партия.

Шейсетгодишната Шейнбаум, която е международно признат учен, споделя левите идеали на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. В интервю за Асошиейтед прес подобно на него тя обвини за растящото неравенство в страната неолибералната икономическа политика на предишните президенти на Мексико.

Но двамата лидери се различават в подхода си. Лопес Обрадор се стреми да създава работни места независимо от последствията за околната среда и отдели ресурс за подкрепа на мексиканската държавна петролна компания, след което подкрепи няколко проекта за възобновяеми източници на американски компании. За разлика от него Шейнбаум, която е доктор по инженерни науки, беше част от Междуправителствената експертна група по климатичните промени, която през 2007 г. стана сълауреат на Нобеловата награда за мир, и сега тя обещава да направи мексиканската икономика устойчива. Тя изтъква вярата си във всички научни открития, в области, вариращи от опазването на околната среда до медицината. "Вярвам в науката", каза тя. "Вярвам, че технологиите ще ни донесат по-добър живот", допълни тя.

Миналата година Лопес Обрадор откри голяма петролна рафинерия в родния си щат Табаско, заявявайки, че правителството му е решило да не обръща внимание на "алармистките изказвания, че ерата на нефта била приключила". Въпреки че беше официално открита, рафинерията не заработи.

В същото време Лопес Обрадор прокара закони, които облагодетелстват държавните електроцентрали - много от които работят със замърсяващи горива като мазут - за сметка на частните мощности за производство на енергия от газ и възобновяеми източници. Въпреки това неотдавна той приветства откриването на нова държавна мощност в Северно Мексико за добив на слънчева енергия, както и решението на "Тесла" да построи завод за производство на електромобили край Монтерей, ходове, за които се смята, че бяха направени, защото се вписват в желанието му да създава работни места и да отговори на недоволството на САЩ за липса на свободна търговия между двете страни.

Шейнбаум заяви, че вярата ѝ във възобновяемата енергия е безрезервна.

"Смятам, че този сектор трябва да започне да се разраства по-усилено и да преминем към електрифицирането на автомобилния ни парк", каза тя. "В бъдеще по-голямата част от енергията ще идва от възобновяеми източници", допълни тя.

В началото на ковид пандемията Шейнбаум започна да носи маска, затвори питейните и нощните заведения (впоследствие ги остави да работят, но с намалено работно време) и настояваше за по-засилено тестване на населението.

Въпреки че Лопес Обрадор омаловажаваше заплахата от болестта и казваше, че го пазели амулети, Шейнбаум не посмя пряко да критикува президента.

Сега тя е в надпревара с още двама кандидати за президентската номинация на партията си - Националното движение за обновление (МОРЕНА), която няма равна сред политическите сили в Мексико по отношение на изборната си машина. Очаква се, че ако успее да грабне партийната номинация, тя след това лесно да победи кандидатите на опозицията, която, обременена от наследството си, среща трудности да убеди обществеността, че може да бъде реална алтернатива на статуквото. МОРЕНА и съюзниците ѝ управляват в 22 от 32-та щата на Мексико, а държавният апарат вече се включи в неофициално започналата предизборна кампания.

Останалите претенденти в съревнованието за партийната номинация са външният министър Марсело Ебрард и вътрешният Адан Аугусто Лопес. В началото на мандата на Лопес Обрадор през 2018 г. за най-вероятен негов наследник минаваше Ебрард, но според социологическо проучване, направено между 4 и 7 февруари сред 1223 души, отговорили на въпрос кого предпочитат да издигне МОРЕНА за президент, Шейнбаум води пред него с 18 процента.

Като кмет тя получи сравнително високи оценки за управлението на един от най-големите градове в света. Столицата Мексико има над 9 милиона жители, а цялата градска агломерация е с общо население от близо 25 млн. души. Градът е управляван неизменно от левицата, още откакто през 1997 г. кметът му започна да се избира пряко; това е едно от населените места в страната с най-прогресистка политика.

Шейнбаум беше подложена на критики заради управлението на огромната мрежа на столичния метрополитен. През май 2021 г. надлез, по който минават метро влаковете, се срути, при което загинаха 26 души, а близо 100 бяха ранени.

През януари тя реши да разположи в метрото над 6000 членове на Националната гвардия, след като два влака се сблъскаха - катастрофа, отнела живота на един човек и причинила наранявания на десетки. Служители в метрополитена казаха, че се нуждаят от резервни части и ремонти, а не от военнослужещи, но Шейнбаум допусна, че причината за случилото се може да е саботаж.

Тя има навика да прекарва уикендите си в обществени изяви в други щати и точно, когато стана тази злополука, не беше в столицата. След новината за катастрофата тя прекрати посещението си и се върна обратно. Помолена да коментира проблемите в метрото, кметицата изтъкна големите капиталови вложения, направени при управлението ѝ, и заяви, че ще бъдат отпуснати и още средства по препоръка на експертна група.

"Нито един от тримата кандидати не притежава харизмата на президента", каза Ивоне Акуня Мурильо, политолог от Ибероамериканския университет. "Лопес Обрадор през десетилетията си изгради близост с хората, която те не могат да пресъздадат", посочва той.

Лопес Обрадор е прекарал десетилетия в режим на предизборна кампания и затова видимо се чувства най-добре, когато е сред множество хора.

"Тя, от друга страна, има много различен стил на управление, много по-основан на фактите", каза Марсела Браво Араухо, политолог в Мексиканския национален автономен университет.

Въпреки всичко Шейнбаум подкрепи позицията на Лопес Обрадор по спорен план за реформа, който предвижда орязване на средствата за мексиканската централна избирателна комисия, която е хвалена, че откакто приключи 70-годишната еднопартийна доминация в политическия живот на страната, е успявала да осигури сравнително честни избори.

Шейнбаум смята, че Мексико може да постигне същото равнище на демократичност и дори и още по-голямо и без "всички тези ресурси, отиващи за заплати на толкова много хора, от които избирателната система вероятно няма нужда".

Тя разглежда отношенията със САЩ - които от време на време при Лопес Обрадор бяха доста обтегнати заради въпроси като имиграцията, наркотрафика и сигурността - през чисто икономическата призма. По думите ѝ тя вижда голяма възможност в споразумението за свободна търговия между Мексико, САЩ и Канада, но предизвикателството според Шейнбаум е да се направи така, че чуждестранните инвестиции "да могат да донесат благосъстояние на мексиканския народ".

Колкото до политическата ѝ програма, тя казва, че ударението там е върху продължаването на борбата с бедността.

"За мен да си ляв означава именно това да гарантираш основните права на всички граждани", каза Шейнбаум. Под такива права тя разбира образование, здравеопазване, подслон и достойни условия на труд и заплащане. "Така че това означава да ограничим големите неравенства, да намалим бедността чрез гарантирането на най-важните права и същевременно да укрепим демокрацията."

Бабата и дядото на Шейнбаум са евреи, емигрирали от Литва и България, тя обаче е отраснала в католическо Мексико, без да практикува някаква определена религия.

Неофициално кампанията вече започна, но въпросът за половата идентичност не се превърна в част от нея. Девет от губернаторите на 32-та щата на Мексико са жени. И въпреки че насилието въз основа на пола е национален проблем, както и сексизмът в ежедневието, Шейнбаум казва, че полът ѝ не е имал никакви отрицателни последици за кандидатурата ѝ. "Може би преди десет години това щеше да е минус, но сега е нещо положително", каза тя.

(БТА)

(Владимир Сахатчиев)

Снимка: By EneasMx - Own work, CC BY-SA 4.0

Коментари

Още новини