Няма риск Молдова да бъде въвлечена във война, докато Украйна удържа на руската инвазия, каза молдовската президентка

Молдовската президентка Мая Санду каза днес, че не вижда опасност Молдова да бъде въвлечена във война, докато Украйна удържа на руската инвазия въпреки, по думите ѝ, опитите на Русия да дестабилизира страната, предаде Ройтерс.

В пламенна реч пред парламента Санду похвали Украйна, че удържа на руската инвазия и призова молдовците да се обединят зад кандидатурата на бившата съветска република за присъединяване към Европейския съюз.

"Няма опасност войната да стигне до Молдова, докато Украйна се бори", каза президентката пред парламента.

"Искам да уверя нашите граждани, че за Молдова няма никаква опасност от война. Руската армия не може да стигне дотук, докато Украйна се държи и (това) предпазва Молдова. Благодарни сме на украинците за тяхната храброст и свободолюбие", каза Санду.

Санду повтори обвиненията, че Русия иска да дестабилизира Молдова - нещо, което Москва отрича.

Тя каза, че Русия, която е разположила свои войски в Приднестровието - сепаратистки район на Молдова, ще продължи да се опитва да дестабилизира страната "отвътре" и похвали правоприлагащите органи, че осуетяват опитите за сеене на хаос.

През последните седмици молдовските власти арестуваха няколко предполагаеми проруски активисти, които по думите на полицията, са се опитали да проникнат в страната. В столицата Кишинев се проведоха също няколко протеста, организирани от проруска партия.

"Докато аз съм президент, Молдова ще се държи", каза Санду, която беше избрана за президент през 2020 г.

"През 2030 г. Молдова трябва да стане член на ЕС, да се възползва от този шанс да бъде част от европейското семейство със същите права", каза тя и добави: "Призовавам всички политически сили да издигнат присъединяването към ЕС над всички останали интереси и да го подкрепят безусловно".

Властите на страната с 2,6 милиона жители сега твърдят, че Молдова е станала жертва на „хибридна война“, включваща дезинформация и оркестрирани антиправителствени протести.

Инициатор на митингите, които редовно се провеждат в столицата, е партията на укриващия се от 2019 г. проруски олигарх Илан Шор.

За него се предполага, че е намерил убежище в родния си Израел, а САЩ го санкционираха през октомври 2022 г. за корупция и намеса в полза на Русия.

„Партията "Шор" е натоварена от Кремъл и руските служби за сигурност с ясна мисия: да въвлекат Молдова във войната“, каза Мая Санду, обвинявайки олигарха, че иска да „свали сегашното правителство“.

"От Кремъл идват само заплахи и изнудване. Ето откъде идват войната, страданието и бедността. ЕС е единственият ни шанс да изградим държава, в която гражданите могат да решават съдбата си", каза в заключение Санду.

Френският президент Еманюел Макрон е изразил днес в телефонен разговор подкрепата си за молдовската си колежка Мая Санду пред лицето на "руските опити за дестабилизация" на тази бивша съветска република и "напрежението, което те причиняват", съобщи Елисейският дворец. 

Френският президент е казал също, че приветства реформаторските усилия на Молдова, страна кандидатка за присъединяване към ЕС, по-специално в областта на „правосъдието за подобряване на борбата с корупцията“, добави френското президентство.

„Припомняйки важността на продължаването на реформите в страната“, Еманюел Макрон е предложил да изпрати на Кишинев „експерти, особено по въпросите на киберсигурността и икономиката“.

Той също така е казал, че е готов да "предостави цялата необходима помощ на Молдова за организирането и провеждането на срещата на върха" на Европейската политическа общност, която е предвидено да се проведе на 1 юни в тази страна.

Тази общност, създадена след началото на войната в Украйна, обединява 44 държави от европейския континент, 17 от които не са членки на ЕС.

БТА

Снимка: By President.gov.ua, CC BY 4.0

Коментари

Още новини