До приемане на закон за държавния бюджет, но не по-късно от 31 юли 2023 г., разходите да са в размер, не по-голям от този за същия период на предходната година

Единодушно с 207 гласа депутатите приеха днес решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, извършване на разходи и предоставяне на трансфери, с вносител Министерският съвет, предаде БТА.

До приемане на закон за държавния бюджет, но не по-късно от 31 юли 2023 г., приходите се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходи, предоставянето на трансфери е в размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година, като се отчитат влезли в сила актове на парламента и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси.

Депутатите определиха и последователността за извършването на разходите, предоставянето на трансферите от държавния бюджет и залагането на лимити от Министерството на финансите - плащания по обслужване на държавния дълг и вноската на страната ни в ЕС; трансфери за съдебната власт, социалноосигурителните фондове, общините, сметките от ЕС за Националния фонд и за ДФ "Земеделие"; БТА, БНТ, БНР; лимити за плащания на бюджетните организации; др. разходи.

Решението влиза в сила от Деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че към момента в хазната има над 10 млрд. лв., така че "всякакви приказки за фалит са несъстоятелни". Причината да разглеждаме този проект не е липсата на пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим до приемане на нормалния закон за бюджета, подчерта той. Що се отнася до това, какви политики ще бъдат заложени в него, това зависи от отделните министри, изтъкна Василев. Следващите две седмици ще говорим, така че да можем да се разпрострем според кесията си в рамките на 3 процента дефицит, посочи той.

От Народното събрание (НС) очакваме финансов разум, защото тук приемаме бюджета, коментира Мартин Димитров от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Дефицит от 3 процента е важен не само заради еврозоната, ниският лимитиран дефицит е важен за българските граждани, тъй като той се финансира или от фискалния резерв, ако има пари, или от дълг, обясни той. Нашето най-голямо изпитание ще бъде да ограничим големи допълнителни разходи, добави депутатът. Димитров е категоричен, че данъците не трябва да се увеличават по никакъв начин, за да се запази добрата среда.

За ДПС е важна цената. Ако ще спре растежът, сме против, заяви Йордан Цонев.

За пръв път виждам коалиции, които участват в правителство, да се карат публично за бюджета. Това, което правите днес, още веднъж показва, че преговорите ви за правителство са били заради интереси, но не сте уточнили поне макрорамката на бюджета, поне данъчната политика, изтъкна лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. От името на кметове тя попита Асен Василев за периода, докато се приеме истинският бюджет, дали са гарантирани парите и ще има ли плащания по започнали и недовършени проекти. Кога ще има доплащане по тези проекти, ще бъде ли то до 31 юли т.г. или парите ще бъдат предвидени за следващ период, както и дали са гарантирани социалните плащания през удължителното време, запита Нинова.

Социалните плащания няма да бъдат засегнати, увери Асен Василев. С това решение ние позволяваме на централното правителство да се разплаща, за да могат общините и НЗОК да се разплащат в пълен обем, обясни той. За средствата по проектите на общините финансовият министър разясни, че те са предвидени по закона за бюджета, МРРБ е в контакт с общините, за да види кои от тях имат спешна нужда от разплащане до 31 юли, а по-голямата част от разплащанията ще са след това. 

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС настоя разходите за образование да са най-малко 4,5 процента от БВП. 

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на Народното събрание на Република България

Коментари

Още новини