(аудио) Подкастът „Фактите говорят“: Страх, гняв, тъга и гордост, или за емоциите и дезинформацията – епизод 1

Фактите говорят“ е първият подкаст на Factcheck.bg, единствената платформа за проверка на факти в България, който разглежда психологията на дезинформацията. Той представя някои от начините, по които мозъкът ни може да ни заблуди и да ни превърне в мишена за неверни, манипулирани и заблуждаващи твърдения.

Екипът на Factcheck.bg разговаря с психолози и други специалисти за това как можем да си обясним онова, което се случва вътре в нас, когато попаднем на дезинформация – какво прави такова съдържание лесно за „подхлъзване“ и как можем да се предпазим.

Подкастът „Фактите говорят“: Страх, гняв, тъга и гордост, или за емоциите и дезинформацията – епизод 1

В първия епизод на „Фактите говорят“ разглеждаме използването на силни емоции за разпространение на дезинформационни послания. На въпросите какво стои отвъд първичното и какви са психологическите процеси, които предопределят това да разчитаме на емоциите си, когато преценяваме информацията, разговаряме с психоложката Ирена Лазарова.

Фактите говорят“ е първият подкаст на Factcheck.bg, единствената платформа за проверка на факти в България, който разглежда психологията на дезинформацията. Той представя някои от начините, по които мозъкът ни може да ни заблуди и да ни превърне в мишена за неверни, манипулирани и заблуждаващи твърдения. Разговаряме с психолози и други специалисти за това как можем да си обясним онова, което се случва вътре в нас, когато попаднем на дезинформация – какво прави такова съдържание лесно за „подхлъзване” и как можем да се предпазим.

Този подкаст е създаден е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“ с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg). Авторите на този подкаст са благодарни за подкрепата и предоставените условия от Фондация „Фридрих Науман“ и Прокастърс. Изразените мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно гледната точка на Фонд Активни граждани България и АЕЖ-България.

Коментари

Още новини