"Няма да признаем независимостта на Косово". Косовската полиция е убила трима сърби

С благодарност към Свободна Европа

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че косовската полиция е убила трима и ранила тежко двама сърби, съобщи БТА.

"Двама от тях са убити със снайперско оръжие от далечно разстояние. Те са били убити без причина", каза Вучич на пресконференция в неделя вечерта.

"Двама души са тежко ранени. Има вероятност и четвърти да е бил убит", каза още сръбският президент.

Инцидентът стана, след като тридесет въоръжени и маскирани мъже нахлуха в населеното предимно със сърби село Банска в Северно Косово в неделя сутринта и се барикадираха в местния манастир. При престрелката загина косовски полицай.

Вучич подчерта, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, независимо на какъв натиск бъде подложена.

"Всичко, което се случи, засили убеждението ми, че никога няма да признаем независимостта на Косово. Може да правите каквото искате, ние никога няма да признаем независимостта на Косово. Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово", каза Вучич.

По-рано в неделя косовските власти казаха, че манастирът, където въоръжени мъже се барикадираха след убийството на косовски полицай, е "под контрол" и ситуацията се е успокоила.

Преди това Белград отхвърли обвинението на Косово, че е замесена в атаката.

Вучич също каза, че представители на КейФор (ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово) са помагали на полицията на Косово в операцията срещу местни сърби и фактически са дали на премиера на Косово Албин Курти картбланш за тяхното убийство.

В неделя вечерта министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля каза, че силите за сигурност на страната са успели да поемат контрола върху територията, превзета от екстремистите.

Албин Курти нарече инцидента "терористична атака", която според него е организирана с подкрепата на сръбското правителство. Той нарече превзелите манастира "професионални военни".

Напрежението между Косово и Сърбия се повиши отново по-рано тази година. Косово обяви независимост през 2008 г., като Сърбия не я признава и насърчава сръбското население там да се противопоставя на централното косовско правителство.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By European Peoples Party - A23A9146, CC

Коментари

Още новини