Етнически арменци в Нагорни Карабах товарят вещите си в автобуси и камиони, съобщава журналист от Ройтерс

Най-малко 4850 души са преминали в Армения от азербайджанския регион Нагорни Карабах към 8:00 ч. по Гринуич, съобщи арменското правителство, цитирано от Ройтерс.  

Етнически арменци в главния град на отцепническия регион Нагорни Карабах товареха днес вещите си в автобуси и камиони, готвейки се да отпътуват за Армения, каза кореспондент на Ройтерс. Десетки хора, много от които с деца и багаж, се наредиха на опашките за автобуси, заяви журналистът. 

Сепаратистките власти на региона заявиха днес, че всички, които искат да заминат за Армения след военната операция на Азербайджан миналата седмица, ще имат възможността да го направят. Местното ръководство съобщи, че по пътищата от Карабах към Армения има натоварен трафик и допълни, че за желаещите да напуснат ще бъде осигурено безплатно гориво.

Арменското правителство се готви да приеме хиляди бежанци.  

Междувременно министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че двама азербайджански военнослужещи са загинали и един е бил ранен, след като камионът, с който са пътували, е попаднал на противотанкова мина. Инцидентът е станал вчера, но не бяха оповестени повече подробности.

Очаква се по-късно днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който пристига на еднодневна визита в Нахичеванската автономна република - азербайджански ексклав, разположен между Армения, Иран и Турция.

Двамата лидери ще присъстват на церемония по откриването на газопровод, който ще доставя газ до Нахичеван, и ще открият наскоро модернизирания Нахичевански военен комплекс.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By Photos published by the Voice of America and the Ministry of Defense of the Russian Federation - 1. Ministry of Defense of the Russian Federation2. Ministry of Defense of the Russian Federation3. Ministry of Defense of the Russian Federation4. Voice of America, Public Domain

Още новини