Премиера: "Издишване" в Театър 199

На 27-и септември (сряда) от 20,00 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера 

ИЗДИШВАНЕ 

от ТЕД ЧАНГ 

превод

МАРТИНА ТРОАНСКА 

постановка

СТОЯН РАДЕВ 

сценография

ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ 

музика

ЕМИЛИЯН ГАЦОВ-ЕЛБИ 

драматург

АНДРЕЙ ФИЛИПОВ 

фотограф

ПАВЕЛ ЧЕРВЕНКОВ 

моноспектакъл на

МАРТИНА ТРОАНСКА 

Премиера: 27 септември 2023 г.

Текстът се поставя за първи път на българска сцена. 

 

ЗАМИСЛЕНИЯТ ПОГЛЕД НА ВСЕЛЕНАТА

Ако четете тези редове, то вероятно сте човешко същество. В зората на тотална технологизация, изкуствен интелект, роботизация и климатични промени, понякога ни обхващат тъмни страхове.

„Издишване“ е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби. Неговият автор – Тед Чанг – е най-известният и високо титулуван съвременен американски автор-фантаст.

С богато, любопитно и игриво въображение, през логиката на втория закон на термодинамиката, той изследва истински значимите въпроси в най-новата литература – тези за съхраняването на смисъл във  времена, в които имаме тревожното усещане, че губим връзка с реалността, с разумността си, с човешката си същност.

След като разглобява своя собствен мозък, разглежда го и отново го сглобява и поставя в главата си, героят в „Издишване“ ни приканва да обърнем внимание на разнообразието на света, на многообразието на живота – с почуда, със смирение, с възхита. За да събудим отново своята духовност, своята човечност.

Подсеща ни да поемем дълбока глътка въздух и да обърнем взор с надежда към замисления поглед на безкрайната Вселена.

 

Преди година мой близък приятел ми каза, че е прочел разказа “Exhalation” на Ted Chiang и много се е развълнувал. Повече от всичко, което е чел или е гледал напоследък. Заинтригувах се и го помолих да ми го изпрати. Получих го в електронен вариант, на английски. Аз също го прочетох и веднага реших да направя театрално представление.

Наскоро излезе книга с разкази, преведени на български,  включваща и тази история. Тя беше наречена с хубавата поетична дума „Издихание“, но в нашия превод ние избрахме „Издишване“ - обикновен, по-скоро научен термин.

Направихме този избор, тъй като бях впечатлен точно от възможността един текст, написан на технически език, защото представлява изповед на робот, провел изследване върху самия себе си, да носи толкова силен емоционален заряд. Да говори така вълнуващо за човека.

Във време, в което треперим пред перспективата изкуственият интелект да повлияе решително на живота ни, Тед Чанг ни утешава, че тази перспектива е отново път към себепознание – разсъждавайки върху създадения от нас разум, ние разбираме себе си и приемаме собствената си съдба. 

Благодаря на моя приятел Емил, на актрисата Мартина Троанска, без чийто специфичен талант нямаше как разказът да оживее, и на Театър 199 “Валентин Стойчев”, който за пореден път помага за сбъдването на една съкровена мечта. 

Стоян Радев

 

Тед Чанг е роден през 1967 г. в Порт Джеферсън, щата Ню Йорк, САЩ, в семейство на имигранти от Китай. От малък е запален по фантастиката и започва да прави опити да пише на 15 години. Завършва Университета „Браун“ в Провидънс, Род Айлънд, с бакалавърска степен по информатика. През 1989 г. посещава курсове по творческо писане на научна фантастика и фентъзи към Творческата работилница Кларион на Мичиганския университет.

След дипломирането си работи в различни компании и правителствени учреждения, след което се премества в Белвю, близо до Сиатъл, където работи като технически писател в софтуерната индустрия към Майкрософт. Паралелно с работата си пише фантастика.

Тед Чанг прави своя дебют през 1990 г. с разказа „Вавилонската кула“, който бива удостоен с наградите „Хюго“ и „Локус“.

През 1998 г. е публикуван разказа му „Историята на твоя живот“, който през 2002 г. става основен в едноименния сборник. През 2016 г. разказът е екранизиран във филма „Първи контакт“ с участието на Ейми Адамс, Джеръми Ренър и Форест Уитакър.

Той не е плодовит писател и има само разкази и новели, но почти всяко негово произведение е номинирано за най-престижните награди в жанра. Работата му на писател се отличава с впечатляващо разглеждане на научни концепции и тяхното въздействие върху човешкото общество, водещо до дълбоки и вълнуващи истории. Носител е на още награди – „Небюла“, „Локус“, „Хюго“, наградата „Джон Кембъл“, наградата „Теодор Стърджън“ и японската награда „Сейун“.

 

„Източната митология твърди, че Вселената е била сътворена от звука „ОМ“. Тази сричка съдържа всичко, което е съществувало и което ще съществува. Когато телескопът Аресибо обръща своя слух към междузвездното пространство, той чува слаб шум. Астрономите го наричат фоново микровълново излъчване. Това е остатъчното излъчване от Големия Взрив, който е създал Вселената преди четиринадесет милиарда години. Но в него също така може да се улови едва различимо ехото на сътворяващата сричка „ОМ“. Тази сричка е прозвучала толкова силно, че в нощното небе и досега звъни нейното ехо и то ще звъни, докато съществува Вселената.

Когато Аресибо не се вслушва в друго, тогава чува гласът на творението.“

Цитираният откъс е от разказа на Тед Чанг „Великото мълчание“, термин, с който е известен Парадоксът на Ферми – противоречието между голямата вероятност за съществуване на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива. Авторът сякаш задава следния въпрос: Защо ние, хората, сме толкова заинтересовани да слушаме за признаци на интелигентност сред звездите, докато сме толкова често глухи за разума, който самите ние притежаваме и който би могъл да ни помогне да заживеем другояче тук, на нашата планета, на Земята?

Смея да твърдя, че работата по постановката на „Издишване“ сякаш накара всички нас, свързаните с този спектакъл, да поживеем другояче. Надявам се, уважаеми зрителю, че ще усетите това в срещата си с представлението в нашия театър.    

                                                                                              Андрей Филипов

 

Следващите представления на „Издишване“ са на 6-и и 20-и октомври.

Заглавно изображение: Павел Челвенков, Театър 199

Коментари

Още новини