Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

Със своя заповед от днес, 25 септември 2023 г., Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Това се посочва в съобщение от Софийската митрополия във връзка с руския храм в София, предаде БТА.
 
В него се уточнява, че "Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа".

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в Църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, се казва в съобщението.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и за продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийската света митрополия, който ги благослови и им даде своето първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности, се казва в съобщението.

Граждани се събраха вчера пред руската църква "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля й и двама беларуски свещеници. Вярващите запалиха свещи и оставиха цветя пред входа на храма. Те поискаха църквата да бъде отворена. 

Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, познат като Руската църква, е собственост на Българската православна църква (БПЦ). Считаме, че заключването му от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди храмът да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него. Това написа преди дни Русенският митрополит Наум в страницата си във фейсбук. 

Заглавно изображение: Софийска митрополия

Коментари

Още новини