(анализ) Джо Байдън и Си Цзинпин подновяват диалога, но също така изложиха на показ различията си

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин възобновиха вчера диалога, който беше спрян от една година, но също така демонстрираха и различията си, особено по отношение на Тайван.

В края на пресконференция, която имаше за цел да обобщи резултатите от срещата на върха, президентът на САЩ безцеремонно заяви, че все още смята китайския си колега за "диктатор".

"Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата", каза Байдън, използвайки квалификация, която и в миналото е предизвиквала гнева на Пекин.

Срещата обаче ще доведе до възобновяване на военните комуникации на високо равнище, които са преустановени от повече от година, заявиха двете суперсили.

Според Джо Байдън четиричасовата среща на върха, проведена в луксозно имение на около 40 км от Сан Франциско, е била "конструктивна и продуктивна".

Осемдесетгодишният президент от Демократическата партия увери, че двамата лидери ще могат да вдигнат телефона и да говорят "директно и незабавно" в случай на криза.

Срещата, която имаше за цел да създаде впечатление за подновено разведряване - Джо Байдън и Си Цзинпин например се показаха пред фотографите по време на кратка разходка из красива градина - разбира се, не разреши никакви фундаментални различия.

Тайван

Според американската страна президентът Си се е съгласил да предприеме "редица важни мерки за значително намаляване на доставките" на прекурсори на фентанила.

Този силен синтетичен наркотик, произвеждан с химически прекурсори, доставяни предимно от Китай, причинява десетки хиляди смъртни случаи от свръхдози всяка година в САЩ.

Тази новина е добре дошла за Джо Байдън, който води предизборна кампания за втори мандат и редовно е обвиняван от републиканските си опоненти, че не прави достатъчно за борбата с трафика на наркотици.

Вашингтон и Пекин решиха също така да мобилизират група експерти, които да обсъдят рисковете, свързани с изкуствения интелект.

Но Си Цзинпин, изправен пред влошаващото се икономическо и социално положение в Китай, не е склонен да проявява слабост, особено по отношение на Тайван.

Статутът на острова, за суверенитет на който претендира Пекин и на който скоро ще се проведат президентски избори, продължава да бъде основна ябълка на раздора.

Джо Байдън помоли вчера Си да "уважава изборния процес" и потвърди умишлено двусмислената линия, възприета от САЩ: никаква подкрепа за независимост на Тайван, но същевременно противопоставяне на евентуално поемане на контрола над острова от Китай със сила.

От своя страна китайският президент призова американския си колегата да "спре да въоръжава Тайван", тъй като според него обединението е "неизбежно", заяви китайски дипломатически източник.

"Планетата е достатъчно голяма"

Вашингтон също така очаква от Китай, близък партньор на Иран и Русия, да не изостря допълнително големи международни кризи: конфликта между Израел и "Хамас" и войната в Украйна.

Двамата лидери имаха среща във формат с участието на съответните делегации, последвана от работен обяд в тесен формат - в менюто имаше пиле с естрагон и бадемова торта - и накрая разходка в градината, както изглежда организирана за фотографите.

Срещата на върха беше съгласувана в детайли след седмици на преговори и беше проведена в имение насред хълмовете на Калифорния, което е служило за декор на сапунения сериал "Династия" от 80-те години на миналия век.

В началото на срещата американският президент призова съперничеството да бъде управлявано "отговорно", за да се "гарантира, че то няма да прерасне в конфликт".

Си Цзинпин, който предупреди за "непоносимите" последици от евентуална конфронтация, заяви, според превода на английски език, че Китай и САЩ не могат "да обърнат гръб един на друг".

"Планетата е достатъчно голяма, за да просперират нашите две страни", каза той в момент, когато Вашингтон и Пекин са въвлечени в ожесточена икономическа, технологична, стратегическа и военна конкуренция.

Си обаче каза на Джо Байдън, че американските икономически санкции вредят на "законните интереси" на Китай, съобщи китайска държавна медия.

Си Цзинпин и Джо Байдън за последен път разговаряха помежду си през ноември 2022 г. в кулоарите на срещата на върха на Г-20 на остров Бали.

След това двустранните отношения продължиха да се изострят и дори имаше опасност да бъдат замразени, когато в началото на годината китайски балон прелетя над територията на САЩ.

Вашингтон определи това като шпионаж - нещо, което Китай отрече.

През март китайският президент осъди американската стратегия на "обкръжаване"на Китай в момент, когато САЩ укрепват съюзите си в Азиатско-тихоокеанския регион и налагат икономически санкции на Пекин.

Въпреки това през лятото тонът се смекчи достатъчно, за да позволи провеждането на срещата в Калифорния.

(БТА)

(Превод от френски език: Алексей Маргоевски)

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/официална страница във Фейсбук на президента на САЩ

Коментари

Още новини