Протестите срещу управлението на БФС и погромът в София бяха темите в Народното събрание днес

 

Имаме сведения, че вътрешният министър е бил притискан от ПП-ДБ да работи за тях на изборите, заяви Делян Пеевски

Имаме сведения – хубаво е да започнете да търсите вътрешния министър, а и се надявам той да има доблестта да каже истината, че е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). За това му искат оставката. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски, който коментира поисканата оставка на министъра на вътрешните Калин Стоянов от страна на ПП-ДБ. 

Според мен случаят е много различен. Аз отдавна знам, че те ще искат тази оставка, каза Пеевски. Той посочи, че е разбрал тази информация от хора от екипа на министър Стоянов. 

На човек, който не се бъркаше в изборите и МВР си свърши работата, абсурд да му искаме оставката, каза още Пеевски. 

От ПП-ДБ поискаха оставките както на министър Калин Стоянов, така и на ръководството на Българския футболен съюз, а като една от причините за това посочиха допусната ескалация на напрежението на вчерашния протест пред Националния стадион „Васил Левски“, докато вътре се играеше на празни трибуни футболната среща между националните отбори на България и Унгария. 

На въпрос дали пада правителството, Пеевски заяви: „нека да видим какво ще осмислят“. Ако те с „Възраждане“ и БСП са си една коалиция вече, да си гласуват каквото искат – да пада, да става. Това си е тяхно решение. За мен, като гледам Варна и проектът, който се готви в София, те са заедно, каза той и добави, че няма нищо срамно да си го кажат.

Попитан за разчетените знаци снощи, Пеевски коментира, че „тези хора не могат да четат нищо“.

Сряда е далеч, каза Пеевски, попитан дали ще влязат и дали ще регистрират в зала на първото заседание следващата седмица. Гледам, още не са в първи клас. Може да стигнат до първи клас и в сряда ще говорим отново, коментира той.

Според него дерогацията за руския петрол трябва да отпадне, „защото се финансира с милиарди режимът на Путин“, каза Пеевски и добави, че абсолютно искат дерогацията да отпадне и стоят зад това. С това, което Петков вчера каза, че е готов да жертва правителството, вече съм абсолютно убеден, че те имат личен интерес от „Лукойл“, заяви Пеевски.

Не бих подкрепял правителство, което работи против евроатлантизма и ако те продължат да работят с „Възраждане“ и БСП – да, няма да ги подкрепим, посочи председателят на ПГ на ДПС.

Той отговори на Георги Свиленски от „БСП за България“, че „Лукойл“ е руска компания, собственост на руската държава. Виждаме кой си говори с нея – премиерът и шефът на кабинета му водят частни разговори, добави Пеевски.

Той каза, че за него е важно какво ще правят „Възраждане“ и БСП. Този филм ще свърши, така или иначе, ние подаваме днес сигнали за разследване, каза Пеевски. Според него са нарушени санкциите и ще има арести със сигурност.

Ако имаме прокуратура и служби, ще си свършат работата. Ние ще сигнализираме с неоспорими данни, нека да видим какво ще направят и ако не са подвластни на ПП-ДБ и на това правителство, органите ще работят, добави Пеевски. По думите му, ако не си свършват работата при неоспоримите данни, „вече ще искаме оставки навсякъде“.

Относно снощните размирици в София, Делян Пеевски посочи, че вина за случилото се имат кметът на София и министърът на спорта. Твърдо заставам зад момчетата от МВР за действията им, че трябваше това да се прекрати, посочи той.

Беше ясно какво ще се случи снощи, смята Тошко Йорданов

Беше ясно какво ще се случи снощи при положение, че Българският футболен съюз, с това ръководство, което отдавна трябваше да си замине, провокира всички. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

На въпрос за поисканата по-рано днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Йорданов отбеляза: „Нали те го направиха министър на вътрешните работи“. Депутатът попита за какво му е трябвало на футболния съюз да затваря стадиона. Щеше да е много страшно да има 2000 човека, защото вероятно щяха да са толкова публика, които да скандират това, което скандираха снощи по улиците. Боби Михайлов щеше да чуе това, което така или иначе е чул, само че отвън, но нямаше да има тази ужасна ситуация, която се получи, коментира Йорданов. Според него цялото правителство трябва да си подаде оставката.

Снощи на улицата се случи нещо прекрасно, тъй като това гражданско общество се вдигна срещу тази неправда, която 18 години продължава да краде мечтите на всички, които обичаме спорт, гледаме футбол, коментира колегата му Станислав Балабанов. За да се вдигнат хора, които са с различни футболни пристрастия, различни цветове и да се обединят срещу тази неправда, трябва да ги поздравим. И ако една десета от това, което се случи снощи в центъра на София, се случи в триъгълника на властта, много бързо всички ще спрем да гледаме тази политическа агония в момента, добави Балабанов.

„Вие давате ли си сметка какво означава вчерашната поправка за „Булгартрансгаз“ - нещо, което ние им обяснявахме един месец по-рано – че ще фалират дружеството. Малка тайна – Асен Василев иска да го фалира“, коментира Йорданов по повод приетите вчера промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

В отговор на въпрос за рафинерията в Бургас Йорданов каза, че може само да имат "обосновани догадки, че ако три милиарда, които в момента отиват към жълтите павета, благодарение на дерогацията", ще се пренасочат в друга посока. По думите му фирми, които ще внасят новия петрол и евентуално готовите продукти, може да са близо до ДПС и ГЕРБ.

БТА припомня, че по-рано днес парламентът не събра кворум за започване на заседанието и при втория опит. Според Йорданов "най-забавното е, че вотът на недоверие е внесен от БСП", но те се регистрираха, за да направят кворум. Предполагам, че когато се случи да има кворум, те ще подкрепят правителството, така че ще ви помоля да не броите БСП като опозиция по отношение на кабинета, добави депутатът.

Балабанов добави, че един независим народен представител „също реши да подкрепи тези, които предаде“. По думите му БСП е подкрепила кворума в зала, което показва, че видимо като инициатор на вот на недоверие, допуска фатална политическа грешка.

И БСП поиска оставката на вътрешния министър

Тези, които не се регистрираха днес в пленарната зала, и нямаше кворум, спасиха правителството, дадоха време на „сглобката“ до сряда да продължават да си извиват ръцете и да се договарят, коментира пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова днешната ситуация в пленарната зала.

БСП също поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, както по-рано тази сутрин от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Това, което стана в София, е война и е недопустимо, МВР не се справи, заяви Нинова.

Подкрепяме кабинета, ако прави правилни неща, каза Бойко Борисов

"Как така заради този петрол пусти и тези пари явни, са готови да падне правителството и да се съберат с опозиционните уж партии "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП и да е по-важно от правителството", коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с дерогацията за "Лукойл". 

На въпрос, свързан с твърдението, че ГЕРБ и ДПС не могат да разделят "Лукойл", Борисов отговори: Нито имаме да делим "Лукойл", която си е частна компания, пряко подчинена на Кремъл и парите отиват натам, че са правени нарушения, са правени, това трябва да стане ясно, Добрев е във Вашингтон днес, ще разкаже, ще покаже каквото говорим тук - нищо различно, големият въпрос е не кой министър да си даде оставката, а защо е толкова важно за тях. 

Подкрепяме кабинета, ако прави правилни неща, коментира Борисов. На въпрос ще осигурят ли кворум за днешното заседание, на което се очакваше да бъде прегласувано проекторешението за вота на недоверие, внесено от опозицията, Борисов коментира, че ГЕРБ-СДС не са тези, които ще осигурят кворума.

Ние не сме партия, която осигурява кворум. Това е първата партия на избори подред и ние кворум не осигуряваме на тези, които решиха да пада правителството, да се откажат от правителството само заради петрола, защо не действаха така с газа, коментира Борисов. Помните ли как се смени "Газпром" за една нощ и за един ден понесохме огромни щети, но всички казахме -свободата струва скъпо. Каква е разликата между руския газ и руския петрол ми кажете, допълни лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ събираме парламентарната група, взимаме решения, не отговарям нито за ДПС, нито за Пеевски, нито за който и да било, какво решение взима. Ние взимаме самостоятелни решения, добави Борисов в отговор на журналистически въпрос за действията на ДПС, които също днес не се регистрираха, за да бъде събран кворум за днешното пленарно заседание. 

Ние с колегите от ДПС действахме единно, когато трябваше Република Северна Македония да бъде приета, когато трябваше да дадем бронетранспортьорите, когато трябваше да сменим руското ядрено гориво, тогава нямаше такъв писък като за петрола, добави Борисов. 

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на Народното събрание на Република България

Коментари

Още новини