Кой подслушва партийни централи и нормално ли е властите да приемат това за нормално

Записи, подслушване на партийни централи, дийпфейк. А властите са пас

Годината е 2013 г., времената са предизборни. И се появява един запис. Направен е в къщата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. Участват той, някогашният земеделски министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов, по онова време градски прокурор на София, пишат mediapool.bg

Този запис ще остане в историята с фразата "Ти си го избра", произнесена от Кокинов по повод избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. От този запис всъщност се интересува само историята. Нито прокуратурата, нито МВР се впечатляват от казаното в него. Тъкмо обратното, разследващите се интересуват кой е направил записа, разследва се незаконно използване на СРС-та. Някои подозират службите в саботаж срещу ГЕРБ.

Годината е 2020 г. излизат записи в които Борисов казва "аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева" и "вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене".

И през 2013 г, и през 2020 г., никоя институция не разследва сериозно съдържанието на записите, макар записаното да е скандално. По същия начин, по който Борисов мина между капките и за други записи, например "Мишо бирата", в който той нарежда на тогавашния шеф на митниците да прекрати проверката на пивоварна, защото собственикът ѝ е "близък до президента Първанов".

Поведението на разследващите по тези и още няколко подобни записа, разобличаващи бившия премиер, показва, че целта изобщо не е да бъде разкрито каквото и да е.

Ако имаше идея да се търсят схеми, зависимости, злоупотреби, в годините назад има предостатъчно материали за изследване. Нито пък целта на разследващите е била да разкрият онези, които са направили записите, макар че винаги са възлагали експертизи (понякога и в чужбина) – най-вероятно с цел да тупат топката и да минава време.

Сега времената са предизборни. Появяват се поредица записи, правени в партийната централа на "Продължаваме промяната" но не тази година, а миналата. Чуват се гласовете на Кирил Петков, Асен Василев и други отговорни фактори от "Продължаваме промяната". Говорят за това как да финансират кампанията, за официален и неофициален кеш и въобще теми, които със сигурност се обсъждат по подобен начин и в други партийни централи. Автентичността на аудиозаписите не е потвърдена.

Сайтът, който ги публикува, твърди, че били правени от Алексей Петров, който бе близък до Бойко Борисов и имаше амбиции по отношение на ДАНС и бе спряган за "баща на сглобката" преди да бъде застрелян миналото лято.

Според други източници записите са правени от службите, които сега решават да ги пуснат.

Но дори и записите да не са дело на службите, поведението на службите след публикуването на записите даде повод да бъдат заподозрени в саботаж.

Причината е, че във всяка нормална правова държава подслушването на партийна централа е престъпление, освен ако не е направено от официалните органи, ако те имат данни за нещо нередно.

Засега МВР и службите мълчат и се държат така, сякаш подслушването на партийни централи и използването на записите по време на предизборна кампания е нещо в реда на нещата.

При това положение оставаме с предположенията и спекулациите. През 2013 г. основен заподозрян за записите бяха службите. В следващите години обаче ситуацията се промени. Днес все повече се говори за частни организации, снабдени с достатъчно техника, за да изпълнят подобна задача. А все по-актуална става и опасността от технологии, достатъчно "умни", за да вземат един разговор и да го превърнат в нещо съвсем друго, което е неразличимо за обикновения слушател.

Как се правят манипулирани записи

"Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който протича равномерно, има отделни участъци на пауза, които могат да бъдат доловени само единственото експертно ухо. Отделно, определени шумове са ясно изразени, а други едва се чуват", коментира в предаването "ЕвроДиков" експертът по кибесигурност и бивш служител на МВР проф. Илин Савов по повод вътрешнопартийните записи на ПП.

Според него е възможно тези записи да са направени "с доста сериозна технология, която в момента се продава в дълбоката мрежа, така нареченият deepweb".

"В момента тази услуга може да бъде поръчана срещу няколко хиляди долара. За съжаление това, което констатирахме наскоро с колеги, е, че тази технология е залегнала в много европейски държави. Вече започва шантажиране и нанасяне на имиджови щети на отделни групи, конкретни обществени личности, включително и президенти, премиери и водещи компании в областта на технологиите. Наистина съм изключително притеснен най-вече за това, че нашето общество няма информация как всеки един човек може да бъде подведен в днешно време", обясни Савов.

Той изброи трите най-възможни варианта за направата на такъв незаконен запис:

"Записът може да бъде направен от разстояние, чрез така наречените насочени микрофони чрез дронове. Това е един много опасен метод, който, за съжаление, криминалната престъпност използва в днешно време. Записът може да бъде извършен и със специално физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде инсталиран по дрехите на човек. Може да се използва електрическата мрежа, да бъдат поставени съответните физически устройства и да бъдат активирани дистанционно, като преди това е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са достъпни, но много малко хора се интересуват, как могат да бъдат нарушени техните права".

Специалистът по киберсигурност заяви, че такъв запис е възможно да бъде произведен както от службите, така и от частно лице със специализирана апаратура.

"Дийпфейк темата за управление на гласови данни и видеоизображения е достъпна в глобалната мрежа. Отделно има специални трейлъри, с които се дава възможност да се подготвите. От този разговор между мен и вас в момента може да се изведат 20 секунди и да се направи звуков запис, в който да се каже, че заедно с вас искаме да свалим, примерно, председателя на Световната банка. Това е много притеснително. Миналата година алармирах, че структурите за сигурност в България и МВР трябва много сериозно да обърнат внимание върху обучението и подготовката на служителите си, тъй като нашата страна вече започва да бъде атакувана от така наречените киберпрестъпления", каза Савов.

По думите му такива записи могат да бъдат анализирани, за да се установи дали са автентични. Това може да се направи в специални лаборатории.

"Те работят със специален софтуер, който извежда конкретни шумове от записа. Това изисква време, защото в самата подготовка на записа е възможно да са използвани стотици или десетки хиляди шумове. За някои от изтеклите записи в публичното пространство, лично аз се ангажирах да проверя истинността им или по какъв начин са направени, за да бъдат близки до истината. В някои от тях е използвано миксиране на 4900 гласа едновременно – това образува шум в дълбоката на мегахерците на човешкия глас. Изключително е трудно, но не е невъзможно", обясни Савов.

Досегашната практика у нас показва, че такова нещо няма да бъде направено. Защото целта не е да се установи истината, а да се засили кампанията.  

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/canva и DALL.E

Коментари

Още новини