На среща на върха в Латвия източноевропейски съюзници от НАТО без Унгария призоваха за координиран подход към Украйна

Лидерите на страните на източния фланг на НАТО ще имат по-координиран подход в подкрепата за Украйна, казапрезидентът на Латвия Едгарс Ринкевичс на срещата на върха на групата Б9 в Рига, предаде Ройтерс и БТА.

В латвийската столица не дойдоха президентите на две държави от "Букурещката деветка" - на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини ще наследи скоро на поста Зузана Чапутова.

Разделението подчертава различните подходи към Русия и Украйна сред централноевропейските държави на фона на продължаващите близки връзки на унгарския министър-председател Виктор Орбан с Русия и отказа му да предостави оръжие на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Латвийският президент заяви, че унгарският му колега е отменил през уикенда планираното си пътуване до Рига за срещата на Б9.

„Най-важното е да имаме по-координиран подход към срещата на върха във Вашингтон, когато става дума за подкрепа за Украйна, когато става дума за укрепване на способностите на алианса", каза Ринкевичс преди срещата.

Канцеларията на Шуйок засега не е отговорила на запитване на Ройтерс за коментар.

Президентката на Словакия Чапутова също отмени пътуването си до Рига "в последния момент", съобщи латвийското президентство.

Словакия прекрати военната помощ за Украйна, когато правителството на премиера Роберт Фицо дойде на власт миналата година. От словашкото външно министерство казаха пред Ройтерс, че мандатът на Чапутова изтича тази седмица, а Фицо не може да присъства заради здравословното си състояние след нападението срещу него миналия месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, финландският президент Александер Стуб и шведският премиер Улф Кристершон също присъстваха на срещата на върха на Б9, която се проведе преди срещата на лидерите на НАТО във Вашингтон другия месец.

"Уверен съм, че съюзниците от НАТО ще постигнат съгласие на срещата на върха на НАТО", каза Столтенберг пред репортери, като отказа коментар във връзка с отсъствието на президентите на Унгария и Словакия.

Столтенберг ще посети Будапеща утре.

Б9 е регионален формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Групата включва членуващите в НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, отбелязва Ройтерс.

Злонамерените хибридни действия на Русия в страните от НАТО са източник на дълбоко безпокойство, казаха президентите на Румъния, Полша и Латвия в съвместно изявление, публикувано по време на срещата на Б9.

Страните от източния фланг на НАТО казват, че Русия използва различни тактики - от саботажи през кибератаки до незаконна миграция - за да ги дестабилизира заради подкрепата им за Украйна. Русия от своя страна многократно е отхвърляла обвиненията, че стои зад подобни действия, посочва Ройтерс.

"Дълбоко обезпокоени сме от неотдавнашните злонамерени хибридни дейности на Русия на територията на съюзниците, които представляват заплаха за тяхната сигурност", се казва в съвместното изявление на президентите на Румъния, Полша и Латвия, Клаус Йоханис, Анджей Дуда и Едгарс Ринкевичс, които председателстваха днешната среща.

"Ще действаме както индивидуално, така и колективно, за да се справим с тези действия, ще повишим устойчивостта си и ще продължим да се координираме тясно, за да гарантираме, че алиансът и съюзниците са подготвени да възпират и да се защитават срещу хибридни действия или атаки", пише още в текста.

Полският министър-председател Доналд Туск заяви днес, че през последните седмици в страната са били арестувани 10 души за саботажни действия. Вчера чешкият му колега Петър Фиала каза, че Русия може да стои зад опита за подпалване на градски автобуси в Прага миналата седмица. 

"Очакваме решенията на срещата на върха във Вашингтон да насърчат пълната оперативна съвместимост на Украйна с НАТО и да изградят стабилен мост за нейното членство в алианса", казаха тримата президенти.

"По пътя към срещата на върха във Вашингтон ние сме решени заедно със съюзниците да постигнем съгласие по значим пакет с помощи, включително по всеобхватната роля на НАТО в подкрепа на присъщото право на самозащита на Украйна и ангажимент за осигуряване на устойчива дългосрочна финансова подкрепа", пише още в съвместното им изявление.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресслужба на НАТО, nato.int

Коментари

Още новини