Как се стигна до санкционирането на Пеевски по "Магнитски"

ДПС не е първата - съпредседателят на партията има богат опит със задкулисното превземане и саботиране на структури

Пътят на Делян Пеевски към санкциите по закона "Магнитски" свидетелства за рядък талант за изграждане на сложни бизнес и търговски схеми и задкулисна комбинативност, често на ръба на закона, които, според американското правителство, преминават и отвъд него.

Тези неща не биха могли да просъществуват дълго време без съдействието на държавни институции и други влиятелни личности. В част от дружествата и инициативите, които контролира, Делян Пеевски рядко присъства като краен собственик или дори като видим фактор.

През всичките години, в които е на публичната сцена, съпредседателят на ДПС, който тази седмица ясно заяви претенцията си да бъде единствен лидер на партията си, традиционно е подценяван от обществото. И така, докато неизменно изкачи върховете на политиката и бизнеса в България.

Бяла спретната сграда с две кантори в нея 

На улица „Позитано“ в София, само на метри от централата на ДПС, се намира сграда, облицована с бял мрамор, в която има две нотариални кантори.

Едната е на нотариус Весела Ивчева, заверила сделките за прехвърлянето на имуществото на семейство Златанови от разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“. Три месеца преди обявяването на първите санкции по закона „Магнитски“ през 2021 г., при нея е изповядана и смяната на собствеността на дружеството „БЛ Ритейл Риъл Естейт“ ЕООД, на чието име се водят над сто имотни единици, част от които свързвани през годините със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Сред тях са знакови сгради като хотел „Берлин“ и бившия Дипломатически клуб. Дружеството, което ги закупува, води началото си от „Булгартабак“.

При нотариус Ивчева е сключена и повече от една сделка със символа на социалистическата журналистика в България - Полиграфическия комбинат (превърнал се впоследствие в дом на вестниците "Труд" и "24 часа", когато собственикът им е германската компания ВАЦ, до 2010 г.), като се започне още от септември 2014 година.

Подписът и печатът ѝ могат да се видят и върху цесии на контролираната от адвоката на Пеевски Александър Ангелов офшорка „Виафот Лимитид“ за оръжейния завод „Дунарит“ АД от периода 2016-2017 година.

Специализираното издание „Правен свят“ също оценява по достойнство професионалните качества на Весела Ивчева и през 2018 г. я отличава като „Нотариус на годината“. Юридическият сайт, който съдържаше изобилие от информация за пресечните точки на интересите на Главна прокуратура и съдебната система, и бизнес кръга на ДПС, беше свален от интернет броени дни след обявяването на американските санкции през 2021 година.  

Другата нотариална кантора в сградата с бял мрамор на ул. Позитано, намираща се в съседство с централата на ДПС, е на Седифе Мехмедова. На 25 януари 2023 г. тя парафира банковата молба за заличаване на договорни ипотеки на санкционираното от Вашингтон дружество „Интръст“ ЕАД, официална собственост на Делян Пеевски.   

Имотната и медийната сделка преди санкциите

Като притежател на впечатляващия портфейл с имоти на „БЛ Ритейл Риъл Естейт“ на 25 март 2021 г. е вписан 30-годишен мъж. Симулативните сделки се доказват изключително трудно, но справка в Имотния регистър показва, че едва две години по-късно купувачът успява да стане притежател на жилище като физическо лице в съсобственост с друг човек.    

През декември 2023 г. Делян Пеевски отрече да има нещо общо с тази транзакция. Като депутат той не е декларирал подобни активи.

Само три дни преди имотната сделка – на 22 март, в Търговския регистър е отразена и продажбата на официалната медийна собственост на съпредседателя на ДПС. Тя е съсредоточена в дружеството „Вестник Телеграф“ ЕООД, а негов управител тогава е дългогодишният мениджър на официални компании на Пеевски Александър Георгиев.

Емил Деведжиев, който продава „БЛ Ритейл Риъл Естейт“ на 30-годишния мъж, е управлявал фирми, които никога не са били обявявани като официална собственост на политика. През 2020 г. Деведжиев сменя Александър Георгиев в управлението на „Автотранс-Средец“ ЕООД и „ИНТ СТ“ ЕАД след продажбата им от контролиращото ги дружество - санкционираното по-късно "Интръст". Към момента Георгиев все още е свързан като управител с "Интръст". В миналото той е бил и в медийните компании на семейството на съпредседателя на ДПС, като многократно е влизал в дружества на мястото на майка му Ирена Кръстева.

Тогава медийната собственост на Пеевски премина в ръцете на „Нет инфо“ ЕАД, контролирана от „Юнайтед груп“. В Сърбия, където е основана, предимно проправителствени медии обвиняват компанията, че управлява активи на политик от опозицията, представяйки се за техен собственик. От „Юнайтед груп“ отричат твърденията, обяснявайки ги с дългогодишния си конфликт със сръбското правителство и държавната „Телеком“.

Интересно съвпадение е, че международната лобистка компания „Highgate“, базирана в Лондон, представлява интересите на „Юнайтед груп“. Консултантската фирма е основана през 2020 г. от Томас Еймонд-Ларитас, който през 2003 г. е официално назначен за съветник по евроинтеграцията на тогавашния български премиер Симеон Сакскобургготски. Това е времето, в което политическата кариера на Делян Пеевски започва. През 2016 г. Биволъ споменава името на Еймонд-Ларитас около международната комуникационна кампания на Ирина Бокова за избирането ѝ за шеф на ООН. По-късно през същата година ДПС настоя за оставката на второто правителство на Бойко Борисов заради подкрепата му за Кристалина Георгиева, за сметка на Бокова.

Пътят към „Магнитски“

Как точно се стигна до санкционирането на Делян Пеевски по американския закон „Магнитски“ на 2 юни 2021 година?

Документите от делото „Пеевски срещу Йелън“, заведено от съпредседателя на ДПС през 2022 г. в окръг Колумбия, показват, че същинските доказателства срещу него, с които американското правителство казва, че разполага, са засекретени. В един от малкото публично достъпни документи – доказателство № 13, се цитират публикации на Радио България и списанията „Форбс“ „Политико“ и „Икономист“, в които се разказва за затварянето на КТБ, отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев, фамилната медийна империя на съпредседателя на ДПС, „Булгартабак“ и пр.

Още през 2017 г. бившият собственик на Корпоративна-търговска банка (КТБ) Цветан Василев обяви публично, че е подал сигнал към американското правителство срещу Делян Пеевски и Сотир Цацаров. Източник разказва, че през същата година бивш правителствен служител, работещ за наетата от Василев американска консултантска фирма Jefferson Waterman International (JWI), се е опитвал да привлече медийно внимание към усилията за санкциониране на тогавашния депутат от ДПС. Източникът коментира лаконично, че тогава интересът към темата не бил голям.

Цветан Василев заяви по телефона от Белград, че още през май 2016 г. наети от него американски адвокати са направили презентация за корупцията в България в Държавния департамент. Като бивш собственик на банката, осигурявала директно и индиректно финансиране за фамилната империя на семейството на Пеевски, показанията му носят повече от символична стойност.

Прочетете цялата статия на Клуб Z

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на ДПС/canva

Коментари

Още новини