Търсенето на главен прокурор започна, но по ръба на закона

Висшият съдебен съвет официално откри в четвъртък процедурата за избор на нов главен прокурор, въпреки тежките критики, че институцията е загубила демократична легитимност и обществено доверие, за да взема толкова важни решения, пише mediapool.bg

Според приетия график издигането на кандидатури ще приключи до 10 октомври, а самият избор е насрочен за 16 януари 2025 г. Очертаващият се основен въпрос е дали този ВСС има законово право да избере нов главен прокурор и дали след вота съдебната система няма да се вкара в нова тежка юридическа каша.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова коментира, че все още е в сила разпоредбата на параграф 31 на Преходните и заключителните разпоредби на Закона за съдебната власт. Тази норма изрично забранява на сегашния ВСС да провежда избор за главен прокурор и шефове на върховни съдилища.

Галина Захарова напомни, че този параграф има връзка с друг параграф от преходните и заключителните разпоредби на конституцията (21), който още е в сила.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков оспори това мнение с твърдението, че въпросните норми от съдебния закон са неприложими, защото са приети като временно решение.

Той напомни, че ВСС е имал забрана да избира "тримата големи", докато конституционните промени са били в сила, но те вече са отменени от Конституционния съд.

"Няма никаква причина да не започнем производството за избор на главен прокурор. Имаме правомощие да назначаваме младши съдии, които ще работят поне 30 години. Назначаваме върховни съдии, а няма да изберем главен прокурор...", каза Чолаков.

Настоящият временен главен прокурор Борислав Сарафов изглежда като абсолютен фаворит за позицията. Той беше избран през лятото на миналата година от Прокурорската колегия на ВСС да изпълнява задълженията на уволнения Иван Гешев, на когото беше заместник и дясна ръка в продължение на три години.

Служебният правосъден министър Мария Павлова обяви, че няма да се намесва в изборите, въпреки правото ѝ да издигне кандидатури.

След като през юли Конституционният съд отмени съдебната реформа, главен прокурор ще се избира по старите правила.

Успешният кандидат трябва да събере най-малко 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет. Това е общият орган на съдиите, прокурорите и политически назначаваните кадровици, които управляват съдебната власт.

ВСС по закон трябва да има 25 членове, но в момента четири от позициите са вакантни заради политическия блокаж на Народното събрание, което не може да попълни своята квота.

Мандатът на Георги Чолаков като шеф на Върховния административен съд също изтича на 21 ноември, така че съставът на ВСС ще бъде допълнително намален до 20 души.

След промените в съдебния закон Пленумът на ВСС ще избира главен прокурор с обикновено мнозинство не по-малко 13 гласа, а председател на Върховния касационен съд и Върховния административен съд - с квалифицирано мнозинство от минимум 17 гласа.

Ако при първото гласуване никой от кандидатите не е получил 13 или съответно 17 гласа, изборът продължава за двамата получили най-много гласове.

Това означава, че оставащите 20 членове на съдебния съвет трябва да постигнат мнозинство от 13 гласа за успешен избор.

Което пък означава, че избирането на предварително определения фаворит едва ли е трудно. Опозицията във ВСС е от 3-4 души, а останалите членове формират голямо мнозинство около шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков, който няма да бъде в съвета през януари, но се очаква да има влияние върху вота.

Решението за откриване на процедурата за избор на главен прокурор повтори това съотношение на силите: всички бяха "за", а само трима - "против".

Заглално изображение: колаж на iskrata.bg/архив, пресцентър на Прокуратурата на Република България

Коментари

Още новини