Николай Денков: Няма да се поддам на извиване на ръце, ГЕРБ и ДПС имат всички права да свалят правителството – нека да го направят

Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, както виждаме, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, отговаряйки на журналистически въпрос относно невъзможността парламентът да събере кворум и за втори пореден ден да не подложи на гласуване вота на недоверие към кабинета, предаде БТА.

„Няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за отнемане на дерогацията за три дни е абсолютно неразумно, с много високи рискове, показани много ясно от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една – да се поставят политически капани“, каза Денков за настояването на ГЕРБ-СДС и ДПС дерогацията на руския нефт да отпадне веднага. 

Премиерът Денков отговори и на твърденията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който тази сутрин в парламента заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е бил притискан от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ да „работи за тях на изборите“, а неговото несъгласие е истинската причина да му бъде поискана оставката.

„Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, то е едно – да си изпълни задълженията по организацията на вота“, посочи Денков. Той увери, че задачата на вътрешния министър и неговия екип е била единствено да не позволи нарушения на изборното законодателство. 

„Никога не съм го притискал по отношение на конкретни партии“, каза още Денков. 

На журналистически въпрос, свързан с твърденията, че министърът на електронното управление е бил заплашван и му е назначена охрана, Денков отговори: „Министър Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи и прокуратурата, той казва, че няма право да подава информация. Аз не мога повече да изисквам такава информация. Това, което мога, е да гледам дали си върши работата като министър. Ясно е, че ако тръгна да искам неговата оставка, това може да бъде представено като: „Вие я искате, защото той е направил нещо“. 

„Не искам да коментирам министрите откъде са дошли, като падне правителството, ще ви разкажа“, каза още в изявлението си Николай Денков. 

По повод на официалния отказ от страна на президентската институция за поисканото отстраняване на председателя на ДАНС Пламен Тончев премиерът посочи, че ще продължи да работи с него институционално. 

„Винаги съм действал институционално и съм правил всичко възможно да работя с институциите така, както трябва. Нямам проблем да работя с когото и да било, въпросът е, че качеството на работата няма да бъде това, което се очаква“, смята Денков. 

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/правителствена информационна служба

Коментари

Още новини