Архимандрит Никанор: В БПЦ се шири болнава духовност

Има опит на Руската православна църква да промени вековния каноничен ред, за да стане Москва център на Православието. За това предупреждава архимандрит Никанор по повод избора на патриарх Даниил.

С игумена на Гигинския манастир разговаря Георги Лозанов:

Г. Лозанов: Ваше преподобие, защо си подадохте оставката веднага след избора на патриарх Даниил?

Архимандрит Никанор: Заради сигналите, които той като митрополит отправяше към обществото, които влизаха и продължават да влизат в дълбоко противоречие с моята християнска съвест. Подадох оставка в знак на протест…

Срещу позицията му за войната в Украйна ли?

И това също, защото съм убеден, че първо трябва да спре войната, трябва да спре убиването на хора, а после да се решават конфликтите и да се договаря мирът. За тази цел трябва да има единодушна непримиримост и осъждане на руската агресия, а не релативизация и оправдаването ѝ. Никога не съм твърдял, че съм напълно съгласен с украинската позиция, защото даже не я познавам добре. Но това, което се случва там от 24 февруари 2022 година, не го приемам нито за момент.

А другият повод за несъгласие е свързан с църквата. Ако всички започнем да оспорваме първенството на Вселенската патриаршия, в скоро време ще видим края на Православната църква и превръщането ѝ в несвързано множество от отделни секти.

Какво точно е оспорвал митрополит Даниил, преди да стане патриарх?

Правото да свиква и председателства събори и да приема апелации от поместните църкви - нещо, което Вселенският патриарх прави от 1600 години. Оспорва ѝ се дори компетенцията да дава автокефалия – такава, каквато е дала на БПЦ. Вижте какъв парадокс се получава: благодарение на документ, даден ни от една институция, получаваме статут и възможност да оспорваме правото ѝ да дава друг такъв документ.

Прочетете цялото интервю на Дойче Веле

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/официална страница във Фейсбук на архимандрит Никанор

Коментари

Още новини