Спектакли от деца за деца ще се представят в Музикалния театър на Госпожа Опера

Творчески занимания за деца към Опера Пловдив стартираха в ателиетата на любимия образ на пловдивските малчугани – Госпожа Опера. Два пъти в седмицата повече от 40 деца на възраст между 4 и 12 години участват в артистичните занимания по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства. Основна цел е те сами да създават и изпълняват известни детски мюзикъли, които ще бъдат представени пред публика на сцената на Опера Пловдив. Децата ще имат възможност да се докоснат до реална артистична среда, да участват в продукции на операта и да се срещат с популярни имена от българската музикална сцена.

Първото предизвикателство за децата ще бъде участието им в спектакъла „Кармен” в началото на месец ноември, вече репетират и програма за коледен концерт.

Занятията се провеждат в специално декорираната за целта на Академията Стая на Госпожа Опера, която потапя най-малките във вълшебния свят на музиката.

Мисията на проекта е чрез артистични и музикални подходи да се насочи вниманието на децата към градивни творчески дейности, да се развиват техните вродени таланти и да се възпитават важни духовни ценности. Позитивното образование и докосването до класическата музика ще предложат алтернатива на заобикалящата ни субкултура и служат като превенция на агресията и стреса в детската среда.

Педагози в Музикалния театър на Госпожа Опера са опитни артисти от екипа на Държавна опера-Пловдив и доказани преподаватели.

Вокален педагог е Анна Барбудева – оперна певица с богат репертоар, международна кариера и издадени 2 самостоятелни албума. Преподавала е оперно пеене в АМТИИ, директор на конкурса „Пълдин“ за млади оперни певци.

Галина Гешева е балерина в Държавна опера-Пловдив и преподавател по класически танци в НУМТИ " Добрин Петков". В балетното ателие тя роботи заедно с Мая Лачева – опитен артист и дългогодишен репетитор на балета на Опера Пловдив.

Росица Костова води ателието по актьорско майсторство. Поставя детски спектакли в Софийската опера, а на пловдивската публика е позната като режисьор на обичаните заглавия - "Вълшебната флейта за деца",  "Четирите годишни времена за деца" и мюзикъла "Мечо Пух".

Корепетитор в Академията на Госпожа Опера е преподавателката по пиано в АМТИИ – Надежда Кузманова, а за запознаването на децата с приложните техники по създаване на декори и костюми е отговорна сценографката на Операта - Гергана Мантърлиева.

Коментари

Още новини