"Балдахинът" - премиера в Театър "Българска армия"

„БАЛДАХИНЪТ”

сценична адаптация Габриел Сидони-Колет по Ян Хартог

превод Ребека Арсениева

режисьор Стефан Спасов (гост)

сценография и костюми Петя Стойкова (гост)

музика Добрин Векилов - ДОНИ

ДЕЙСТВАЩИ ЛЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ

ТОЙ – Ясен Атанасов, Веселин Анчев, Иван Налбантов

ТЯ     – Ели Колева, Гергана Данданова, Меглена Караламбова

С тази романтична комедия, пълна с хумор и чар, Колет - брилянтен експерт в тънкостите на любовната игра, майсторката на сюжетите тип „опасни връзки”, проследява живота на един мъж и една жена от първата им брачна нощ, през първата рожба, първата изневяра, та чак до зрялата им възраст.

Пред очите ни ще се изнижат 50 години съвместен живот, той и тя ще изживеят своите върхове и падения, но ще преминат успешно през минираното поле на семейният живот. История на една любов, която не можем да наречем изключителна или необикновена, затова пък история, в която можем да се огледаме и припознаем, макар да е ясно датирана във времето на нашите баби и прабаби. Но какво значение има времето, когато става дума за онова, което се случва между един мъж и една жена под БАЛДАХИНА на тяхната любов?

Премиерата на „Балдахинът” излиза на 14 април 1953година - само година преди писателката да напусне този свят. И това не е никак случайно, защото в този период от живота си Колет, загърбва декадентската екстравагантност и се обръща към привидно тривиалната тема за семейния живот.

Габриел Сидони-Колет ще бъде запомнена като първата жена, избрана за президент на Академия Гонкур, член на френската академия, номинирана за Нобелова награда за литература. Творчеството й и до днес вълнува с блестящи природни описания, тънък психологизъм и изящна словесност.

Премиерни спектакли – 21, 22 декември 2020 г.

Коментари

Още новини