Премиера в Театър "Българска армия"

„ПО-СТУДЕНО ОТ ТУК“

от Лора Уейд

превод Харалампи Аничкин

постановка     Владимир Люцканов (гост)

сценография и костюми      Венелин Шурелов (гост)

костюми     Елица Георгиева (гост)

композитор     Милен Кукошаров (гост)

Действащи лица и изпълнители

Майра    Стефка Янорова

Алек     Веселин Ранков

Хариет   Гергана Данданова

Джена     Елена Нацариду (гост)

Лора Уейд е от младото поколение британски драматурзи. Родена е 1977 в Бедфорд. Тя е само на 28 години, когато пиесата „По-студено от тук” й донася световна известност. С нея авторката сякаш иска да докаже, че за добрата, вълнуваща драматургия няма забранени теми. Студ и смърт тя противопоставя на любов и топлота по един изключително предизвикателен, но и изящно трогателен начин.

Сюжетът ни пренася в студения семеен дом на едно семейство, където отчуждението и пропуснатите разговори са довели до същинското премръзване. По изключително елегантен начин, през сълзи и усмивки, Лора Уейд използва темата за физическата смърт като фон, на който показва смъртта в отношенията между хората.

Проследявайки последните месеци от живота на Майра (Стефка Янорова), взаимоотношенията със съпруга й Алек (Веселин Ранков) и дъщерите им, както и между самите сестри Хариет (Гергана Данданова) и Джена (Елена Нацариду), публиката заедно с героите преминава пътя на осъзнаването за ценността от споделянето и разбира, че истински могат да ни стоплят само близките хора около нас.

„По-студено от тук” е пиеса за пропуснатите важни неща в живота, след които идва усещането за студ. Това е трагикомедия, в която смеха и сълзите идват от парадоксалното отношение на героите към смъртта, на чийто фон измръзналите им човешки взаимоотношения оживяват.

Гледайте "ПО СТУДЕНО ОТ ТУК" на: 10, 18, 29 юни

Коментари

Още новини