„Изтъкани от българска вълна“ на Елица Попова населява Екомузея с аквариум в Русе

Космополитната визуална артистка Елица Попова ще насели със своите създания Екомузея с аквариум в Русе в края на февруари 2021. Нейната изложба „Изтъкани от българска вълна“ става възможна с подкрепа и финансиране от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ и с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.

Откриването е насрочено за 24 февруари, сряда, от 14:00 в Екомузея.

Елица за Екомузея:

„Харесвам Екомузея в Русе. Той е нов, но събира стари неща и ни разхожда из времената и невидимостите, за да се саморазберем. Пълен е с чудеса и съкровища. Трогната съм, че приеха работите ми да са за малко част от тях“.

Изложбата се състои от обекти, рисунки и филм. Техниките са плъстене, пастел, анимация. Тя оживява три имагинерни образа: на скромните български домакини Ягуда Петрова и Гурдун Гамиет, и на самата концепторка на изложбата - Елица Попова.

Родена през 1965, Елица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.

Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация.

Елица за Карибите и Нисово:

„Да живееш на тропически остров е като да си в кристално кълбо. Има самота, тишина и време за мислене и медитации. Фасетираното отражение на външния свят се смесва с натрупването на силни цветове. Идеи и обеми си взаимодействат, играят и наслагват, за да създадат лабиринт от многоцветни форми и хаос.

Животът в Нисово е хоризонтален: до гората и обратно. И подземен, свързан с копането и с безкрайно малките неща. Неизбежно социален, защото Балканите са гореща точка. Приятелите ми смятат, че светоусещането ми е карибско. Аз мисля, че е чисто нисовско. Преценете сами.“

Коментари

Още новини