Регионален исторически музей – Русе получи приза „Музей на годината“ за 2021

Регионален исторически музей – Русе получи приза „Музей на годината“ за 2021 г. в традиционните награди „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“. Отличието бе присъдено за номинацията „Разкази за Средновековието“ - обновените зали „Червен“ и „Духовност“ в сградата на пл. „Ал. Батенберг“ 3 и създаването на образователен модул. Решението е на жури в състав проф. д.п.н. Вася Делибалтова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, д-р Екатерина Цекова, директор на Национален политехнически музей – София, д-р Меглена Петкова, зам.-директор на Регионален исторически музей – Велико Търново, д-р Милен Николов, директор на Регионален исторически музей – Бургас и Слава Иванова, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд 13 века България.

Кандидатурата на русенският музей „Разкази за Средновековието“ обхвана два проекта, които културният институт реализира през миналата година – „Разказ за Средновековието със средствата на Новата музеология. Редизайн на експозиция „Иваново-Червен“, който бе реализиран по повод 800 години от създаването на Скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ край Иваново“, подкрепен от Министерството на културата и „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“, финансиран по програма „Култура“ на Община Русе. Първият проект обнови залите „Червен“ и „Духовност“. Концепцията и реализацията са на д-р Искрен Великов и археолога Светлана Великова. В рамките на втория проект бе създаден образователен модул и помагало, посветено на личността и делото на Св. Йоаким и значението на Ивановските скални църкви.

Новият дизайн на експозицията Иваново и Червен е конструиран чрез принципите на т. нар. „Нова музеология“, в която посетителят излиза от ролята на пасивен наблюдател и разчита заложените послания сам. Редизайнът разкрива по-пълно особеностите на скалните духовни обиталища в региона на р. Русенски Лом, спецификите на християнската стенопис, интерпретацията на открити артефакти, а Средновековният Червен - като един от големите градове в периода на Второто българско царство. Новата концепция включва както промяна в интериора, така и в структурата и организацията на музейното повествование. 

Проектът за създаване на образователен модул и помагало визуализира средновековното богатство на региона и разкрива елементи от културата, вярванията и начина на живот на хората през средните векове. Музейното повествование обхваща разказите за манастира „Св. архангел Михаил“ – неговото създаване, социализиране и разрастване през годините, сведения за автентичните стенописи - образци на Палеологовия стил в изкуството на Балканите, както и факти около провъзгласяването на Търновската патриаршия и въздигането на първия български патриарх на Второто българско царство - Йоаким. Помагалото за часовете по музейна педагогика и образователният модул подпомагат децата в усвояването на знанията за скалните манастири край село Иваново, за процесите на утвърждаването на православието и обогатяване на духовната култура през Второто българско царство. Авторството и реализацията на идеята са дело на уредника Евгени Георгиев.

Русенският музей кандидатства за Наградите „Наследство“ за първи път. В категорията „Образователни инициативи“ отличието е присъдено на „Регионален исторически музей „Стою Шишков“, Смолян, за събитието: „Музейни игри на родолюбието“. В категорията „Събития и работа с публики“ призът е даден на Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров“, София със събитието: „SYN(es)THESIS“.

Снимка: РИМ-Русе

Коментари

Още новини