Русе и регионалното културно наследство

Русе и регионалното културно наследство присъстват в десет европейски музея, благодарение на проекта Дунавски археологически дигитални пейзажи.

В музея Йоханеум в Грац са представени дигитални продукти за местни места на наследството – римският град Флавия Солва и мястото Гросклайн, но един от езиците на компютърната игра е български, благодарение на д-р Искрен Великов. Ивановските скални църкви и Средновековния Червен са част от експозицията на археологическия музей в Грац – както на карта с партньорите на проекта, така и на „книга“ с описание на обектите. В малка кинозала се прожектират кадри от дигиталния продукт, който може да се види само в Историческия музей в Русе. Части от това виртуално съдържание са предоставени на партньорите, поради което Русе и местното наследство присъстват както тук, така и в още девет страни по Дунав.

Йоханеум е ключов музей за областта Щирия в Австрия, както и за част от Словения и Хърватска. Бароковият замък, в който е разположен, е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Коментари

Още новини