Изложба на везба

В четвъртък, 15 юни, от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I" ще бъде открита изложбата "Традиционна българска везба - техники и възстановки". Автор на идейната концепция е Елисавета Йорданова, а практическата реализация става възможна с помощта на  Наследството.BG и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата ще представи табла с възстановки на шевици по стари образци. Посетителите ще могат да видят и две големи пана с ръкави на Дупнишка шевица. От фонда на музея ще бъдат показани хърцойски женски ризи от Беленско и Русенско.

Изложбата ще бъде съпътствана от практически уъркшопи за везане на шевици, които ще се проведат в Историческия музей. Първото занимание е насрочено за събота, 17 юни, от 13.00 ч. То е посветено на Дупнишката везба. Дупнишката везба по ръкавите на женските ризи е една от най-колоритните и приятни за бродиране български шевици. Макар че в по-голямата си част се изпълнява от опаковата страна, тя е и една от най-лесните за изпълнение техники.

Вторият уъркшоп ще се проведе на 25 юни от 13.00 ч. Негов акцент ще е хърцойската везба. Хърцойската везба е много разнообразна откъм техники и бодове. Тя е много слабо проучена в така наречената й част "везане на клечки", където се използва подложна клечка или игла, която се нашива и след като се изниже, остава нейният обем. 

Двете занимания ще бъдат ръководени от автора на изложбата „Традиционна българска везба – техники и възстановки" Елисавета Йорданова.

Участниците в заниманията трябва да си носят гергеф, не по-голям от 130 мм, както ножичка или клъцка.

Участието във всяко практическо занимание е 20 лв., а таксата се заплаща в Историческия музей. Необходимо е предварително записване на телефон 082/825 002

Коментари

Още новини