Представяне на Боровското съкровище в Чикаго

Директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов е в Чикаго, където днес ще участва в откриването на Международната изложба „Първите владетели на Европа“ в Музея „Фийлд“. Експозицията представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави. 

Изложбата „Първи владетели на Европа“ изгражда строен разказ за появата на йерархии между древните хора в Южна Европа. Тя показва не само съкровища, злато и сребро, но и разнообразни предмети, които свидетелстват за обмен на материали, за търговия и пътувания между отделните области на древния свят.

Русенският музей участва в изложбата с два броя кремъчни ядра от периода на Късния халколит (4500-4200 г. пр. Хр.), един меден слитък във формата на разпъната кожа, използван като домонетна форма през късната бронзова епоха (1600 – 1200 г. пр. Хр.) и Боровското съкровище от IV в пр. Хр., употребявано в ритуални царски празненства.  „Наистина българското културно наследство заслужава да бъде видяно в световен мащаб, тъй като то представлява съществена част от многообразието на културни изяви, които представят развитието на човешката цивилизация“, коментира проф. Николай Ненов.

Поканата за участието в международната изложба „Първите владетели на Европа“ идва от Музея „Фийлд“ в лицето на Уилям Паркинсън, уредник по антропология в Музея Фийлд и професор по антропология в университета на Илинойс в Чикаго. Познанството му с проф. Ненов датира от 2014 г., когато за първи път водят разговори за възможно бъдещо гостуване. По това време Уилям Паркинсън има редовни проучвания в Гърция и интересът му е насочен към праисторията, а тъкмо оттам тогава тръгва интересът към йерархиите в древните общества. „Решихме да се включим, тъй като важно е не само участието на наши експонати в такава изложба. „Първите владетели на Европа“, ще може да бъде основание българите там, както и техните американски приятели, да разберат достойното място на родината им. Чрез участието си в изложбата ние показваме културна политика, разбиране за стойността на артефактите, както и смисъла от научното сътрудничество“, казва проф. Ненов.

Снимки: РИМ-Русе

Коментари

Още новини