Визуална инсталация, посветена на героите България на 6 септември

На 6-и септември, в Пантеона на възрожденците с безплатен вход може да бъде видяно съдържанието на 360-градусовата мултимедия, монтирана в подкуполното пространство на обекта. Дигиталният продукт представя поредица от теми, свързани с духовното пробуждане и израстване на българския народ в периода на Възраждането. Съдържанието включва анимирани снимки, карти, схеми, литографии на пътешественици, фотоси на артефакти, подбрани от музейните специалисти, обединени в девет теми и интегрирани в новосъздадения мултимедиен разказ. Той е обогатен и с персоналии на личности от епохата, изрисувани от художничката Мария Иванова и с авторската музика на Пламен Мирчев. Екипът на продуцентската компания Персей ЕООД създаде цялостно аудио-визуално повествование, синхронизирано за възпроизвеждане в осем независими видеоканала – монитори, които излъчват 11-минутния филм

Съдържанието на интегрираната система от технически устройства за визия и звук е достъпно за всеки един посетител в Пантеона на Възрожденците. Иновативният начин на разказване на история предпоставя създаването на нови интерпретационни модели, които развиват и обогатяват националния наратив, като едновременно с това улесняват процеса на знание и споделяне на наследството, посредством преживяване. Внедряването на новия софтуер, който визуализира в картини и звук ключови моменти от националното съзряване, е от съществено значение за оживяването на музейния обект и привличане на нови аудитории чрез предоставянето на качествен и лесно достъпен културен продукт.

Видеото се случва по проект „Създаване на съдържание за 360-градусова мултимедия за Пантеон на възрожденците - Русе“ на Регионален исторически музей – Русе, с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“, по програма „Знание и растеж“.

За 6 септември, денят на Съединението, освен Пантеона, с безплатен вход ще работи и Историческият музей на пл. „Александър Батенберг“. Посещенията ще се осъществяват при спазването на всички епидемични мерки.

Коментари

Още новини