Две изложби ще открие днес Регионален исторически музей – Русе в Музей „Теохари Антонеску“ в румънския град Гюргево

Първата експозиция продължава практиката за обмен на мартеници между културните институти в Русе и Гюргево. В румънския музей ще бъдат показани мартеници, преобладаващата част от които са направени през 90-те години от Йова Савова, член на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти в Русе. Те са изработени в ръкоделни техники – усукване, плетене на една кука и представляват пискюли за носене на дреха. За направата им са използвани вълна и синтетична прежда. В изложбата могат да бъдат видени също и гердани, плетени на една кука, гривни за връзване на ръка с различни уплетки на шнура и с добавени мъниста.

Втората изложба е „Русенският край през Освободителната война в снимките на щабс-капитан М. П. Ревенски“ и е посветена на Освобождението на България. Тя се фокусира върху делото на руския фотограф от 19 в., който е един от първите, документиращи фронтовата дейност във времето на Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Той заснема Източния отряд на руската армия, към който принадлежи. Направените от него снимки след войната са включени в представителен албум, който има изключителна историческа и културна стойност. Наред с военната тематика, снимките показват най-ранните фотоизображения на град Русе и на Русенския край. Изложбата ще остане в Окръжен музей „Теохари Антонеску“ до края на месец март.

В групата за откриването на двете изложби ще се включат директорът проф. д-р Николай Ненов, уредникът в ондел „ИИстория на България 15-19 в.“ Ренета Рошкева, етнографите Десислава Тихолова, Искра Тодорова и Биляна Тодорова. Изложбите в Гюргево се реализират със съдействието на „Еврорегион Данубиус“ в лицето на г-жа Лили Ганчева.

Коментари

Още новини